Hopp til innhold

Svømmebasseng

Hvordan bygge svømmebasseng? Bygg det med Systemblokka!

svømmebasseng

De aller fleste bassenger er gravd ned i grunnen. Om ikke anlegget ditt rekker over enn en halvmeter trenger du ikke å søke om godkjenning fra både naboer eller kommunen. Men du må uansett sende byggemelding til kommunen før du setter igang. Bygger du høyere enn dette må du høre med bygningsetaten i din kommune og besørge byggetillatelse og nabovarsel. Ett basseng skal ikke uten naboens samtykke bygges nærmere naboene enn 4.0m.

Når det kommer til sikkerhet plikter man som bassengeier å sikre med gjerde eller barnesikkert ovetrekk eller overbygg for å forhindre ulykker. En eventuell tildekking må være solid nok til at den kan tåle vekten av en person.

svømmebasseng

Hvor skal bassenget stå?

En solfylt plass i hagen vil kunne gi ekstra med varme til oppvarmingen. Anlegget burde også være lengst mulig vekk fra trær og busker så man slipper at rengjøringen blir mer krevende. Blader og furunåler må regelmessig fjernes 1-2 ganger i uken. For å unngå algevekster bør den kjemiske vannbehandlingen intensiveres også hver uke.

Størrelse og dybde

Når det gjelder størrelsen på bassenget velges det ut i fra hva som er tilgjengelig av plass, antall mennesker, bruksformål, det estetiske visuelle og økonomi. Standaren på faste rektangulære størrelser er 3x6m, 4x8m, 5x10m og 6x12m med 1,5m dybde som gir 1,4m vann høyde. 1.4m holder til svømming, hopping og lek for både barn og voksne.  

Integrerer du en trapp i bassenget så vil tilgjengeligheten øke for både barn og voksne. I en trappeløsning kan de minste enklere lære seg å svømme. Ulike dybder på bassenget er fordyrende både å bygge og drifte, og ofte ikke nødvendig. Skal man stupe rett ned bør dybden være minst 2,5m. Det kan være upraktisk og bør derfor kombineres med en grunnere dybde på for eksempel 1,2m med fall mot den dype siden.

Grav ut området

Lei de nødvendige anleggsmaskinene og begynn å grav ut området der bassenget skal plasseres. På dette punktet er det viktig å ha byggetillatelse. Når man skal grave rundt huset er det også viktig og ha kontroll på rør og kabler så man ikke forårsaker skade.

Jevn ut underlaget

Jevn ut underlaget som skal bli bunnen av bassenget så mye som mulig. Det vil gjøre det enklere å lage gulvet og bygge veggene.

Ramm inn veggene

Når hullet er ferdig gravd og bakken jevnet ut, er du klar til å begynne med vegger og gulv. Start med å ramme inn veggene og underlaget med armering. Være nøye på å holde det jevnt og i linje med hverandre.

Sett inn VVS

Få en lisensiert rørlegger til å legge inn de nødvendige avløp for bassenget. Du må opprette et filtreringssystem som oppfyller de karv for et svømmebasseng. Det er lurt å velge en rørlegger som har erfaring med basseng.

Elektrisitet

Deretter er elektrisitet som står for tur. Skaff en elektriker til å fikse strøm som er nødvendig for lys eller filtreringssystem. Ikke gjør dette selv. Det er viktig å skaffe en profesjonell i og med at dårlig kobling av ledninger sammen med vann kan bli katastrofalt.  

Støping av gulv

Da er det klart for å helle i gulvet. Når alt av avløp og strøm er ferdig koblet kan du begynne med å bygge selve veggene og gulvet. Få tilsendt lastebil med ferdigblandet sement fra Systemblokk og hell i gulvet. Husk på planering og utjevning når den helles. Sørg for p ta hensyn til vinkelen på gulvet om du skal lage et basseng med dybde variasjon.

Bygg veggene

Med gulvet på plass kan du begynne med å bygge veggene. Her har du valget mellom Systemblokker (forskaling blokker) eller betongelementer.

Tradisjonell forskaling fylt med armering og betong (vil kreves på spesielle fasonger og ulike dybder). En ypperlig løsning dersom det skal være overløpsrenner eller usynlig ende på bassengkanten. Isoleres med 5cm styrofoam innvendig eller utvendig, på vegger og gulv. For så og kles inn med prefabrikert 0,75mm dukpose, 1,5mm sveiset duk eller fliser. Vær obs på fliser. Flisleggingen må gjøres riktig, dårlig arbeid kan resultere til løse eller sprukne fliser grunnet frysing om vinteren. Denne løsningen vil kreve fagfolk.

Systemblokker fylt med armering og betong er en ypperlig løsning med samme soliditet som med forskaling men raskere byggetid. Dette er ganske enkelt hvis du selv skal bygge. Isoleres med 5cm styrofoam innvendig eller utvendig, på vegger og gulv. For også kles inn med prefabrikert 0,75mm dukpose, 1,5mm sveiset duk eller fliser.

Fyll inn på utsiden

Fyll inn rundt bassenget. Fyllingsmateriale vil variere avhengig av hvor du bor. En entreprenør kjenner jordsmonnet og vil kunne gi råd som gjelder for ditt område. På denne måten gjør du det tryggeste valget, og unngår skader på bassenget som følge av frost eller bevegelse.

Nå kan du fylle basenget

Med bassenget fullført vil du bare trenge å fylle det opp! Her har du flere alternativer, du kan ringe ditt lokale brannvesen for å se om de vil fylle opp bassenget dit mot en donasjon. Eller så finnes det bedrifter som med lastebil vil frakte vannet hjem til deg. Men det billigste alternativet er rett å slett å bruke vannslangen.

Fra hageslangen

Ring vannverket og si at du skal fylle bassenget ditt. De kan da bare belaste deg for kostnaden av vann, i stedet for vann pluss kloakk kostnad. Legg så slangen i bunnen av bassenget. La vannet renne til nivået er ca 15 til 30cm fra toppen av kanten på bassenget. Når baseneg er fylt må det tilsettes kjemikaler for å forhindre algevekst og missfarging av vannet.

Du kan også bestille vann

Beregn antall liter vann bassenget vil trenge med hjelp av formelen for Volum : Lengde x bredde x høyde. Det går 1000 liter på en kubikk meter. Hvis du ikke har renner rundt kanten av bassenget bør det ikke fylles helt fullt.

Når du har beregnet hvor mange liter du trenger kontakter du en vannleveringstjeneste eller brannvesen for å få pris. Fyll bunnen av bassenget med 5 – 30cm med vann før levering. Dette vil holde duken eller flisene trygge mot trykk som kan forårsake at duken ripper eller flisene sprekker. Tillsett vannet kjemikaler for å avverge mot algevekst og missfarging.