Hopp til innhold

Sammen for grønnere bygg – med Rambøll og Veidekke

Systemblokk går foran i det grønne skiftet.
I samarbeid med Veidekke og Rambøll tar vi i bruk Lavkarbon Ekstrem-betong i flere prosjekter. Det reduserer CO₂-avtrykket betydelig – og viser hvordan bærekraftige valg og godt samarbeid skaper fremtidens bygg.

systemblokk-lavkarbon-ekstrem-TU

DRAMATISK REDUKSJON AV CO2 MED LAVKARBON EKSTREM

Kravene til å redusere CO₂ gjør at vi stadig utvikler nye produksjonsmåter og produkter. Det er bra, og helt nødvendig. I dag handler alt om klima, sier Frode Honstad, driftsleder i Systemblokk. Selskapet har det siste året produsert og levert Lavkarbon Ekstrem betongelementer til store byggeprosjekter, blant annet til Mariakvartalet i Bjørvika.

Betong og stål er verstingene i byggebransjen. – Vi trenger bærekraftige løsninger, og Lavkarbon Ekstrem er en av dem, sier Honstad. Lavkarbon Ekstrem betong brukes til å produsere betongelementer ved Systemblokks anlegg i Bø i Telemark. Selskapet bruker klimabesparende tiltak i hele produksjonen, fra fremstillingen av råvarer til levering på byggeplassen.

CO₂-utslipp ned 60 prosent

– Ved å bruke Lavkarbon Ekstrem reduseres CO₂-utslippet med rundt 60 prosent sammenliknet med tradisjonell betong. Samtidig er kvalitet og funksjonalitet helt i toppskiktet, poengterer Honstad.

Mariakvartalet i Bjørvika er Systemblokk sitt første prosjekt med Lavkarbon Ekstrem. Honstad forteller om en fruktbar prosess med Veidekke, som er entreprenør i Mariakvartalet.

Tommi-Taro Holtmoen Nakajima, planlegger i Veidekke bygg, mener dette er et gjennombrudd for bruk av Lavkarbon Ekstrem.

– Bruk av Lavkarbon Ekstrem er uten tvil det største klimatiltaket i prosjektet. Det har ført til en reduksjon av klimagassutslipp på 64 prosent, som tilsvarer reduksjon på to millioner kg CO₂, forteller Nakajima.

Fakta om Lavkarbon Ekstrem

Lavkarbon Ekstrem representerer per i dag den mest klimavennlige karbonklassen definert i Norsk Betongforening´s publikasjon nr. 37 Lavkarbonbetong. Det brukes en spesialutviklet sement der 70 prosent av sementinnholdet er erstattet med slagg som alternativt bindemiddel. Med dette reduseres utslippene uten at det går på bekostning av kvalitet, styrke og holdbarhet.

Slik testmetodene for frostsikker betong er utformet i dag, oppfyller Lavkarbon Ekstrem foreløpig ikke kravene. Det pågår imidlertid et aktivt utviklingsarbeid for å finne egnede løsninger. Systemblokk håper at dette er på plass i løpet av 2026, slik at hele selskapets produktspekter av betongelementer produseres med Lavkarbon Ekstrem betong

Høy styrke og lang levetid

Lavkarbon Ekstrem er like robust som tradisjonell betong og har stor bestandighet mot slitasje og ytre påvirkning. I tillegg oppfyller produktet strenge miljøkrav og egner seg derfor godt for miljøsertifiserte prosjekter.

– Ikke minst bidrar Lavkarbon Ekstrem til å møte fremtidens byggeforskrifter, sier Tom Ivar Gravklev, prosjektleder i Systemblokk. – Gjennom samarbeid med entreprenører, byggherrer og arkitekter kan vi sørge for at fremtidens bygg ikke bare oppfyller dagens miljøkrav, men også setter en ny standard for bærekraft i byggebransjen, legger han til.

Bruk av Lavkarbon Ekstrem i byggeprosjekter bidrar til å fremme en grønnere verdikjede i industrien.

Vil du vite mer om Lavkarbon Ekstrem Betong? Les mer her

BASALTFIBER

Basaltfiber er en sterk, korrosjonsfri armering laget av vulkansk stein. Den forbedrer betongens strekkstyrke og sprekkeresistens,
og kan i mange tilfeller erstatte tradisjonell stålarmering – med lavere vekt og mindre miljøavtrykk.

Erstatte stålarmering med basaltfiber

Dagens Lavkarbon Ekstrem betongelementer har så langt blitt brukt til bjelker, heislokk, trapper og plattendekker som etasjeskiller. Bak utviklingen av produktet ligger testing, justering og testing igjen, blant annet i samarbeid med konsulentfirmaet Rambøll.

For tiden samarbeider Systemblokk og Rambøll med å kutte ned på bruken av tradisjonelle armeringsjern. Det handler om å erstatte stål med basaltfiber, noe som ytterligere reduserer CO₂-utslippet. Basalt er en finkornet lavabergart som blir et finmasket nett i betongen.

– Vi har vært tett på produktutviklingen i Systemblokk i flere år, sier Simon Hugo Haugen, avdelingsleder i Rambøll Telemark Vestfold.

En fullskalatest med bruk av Lavkarbon Ekstrem og Basalt fiber til produksjon av innvendige skallvegger/delevegger blir gjennomført i løpet av mai i samarbeid med Rambøll som etterkalkulerer test-resultat.

– Kontinuerlig innovasjon må til, det er økende behov for løsninger som kan redusere miljøpåvirkningen, avslutter Gravklev.

Denne artikkelen er et samarbeid med Teknisk Ukeblad, les TU´s versjon her

systemblokk-mariakvartalet-lavkarbon-ekstrem

MARIAKVARTALET, BJØRVIKA OSLO

Systemblokk har produsert og levert betongelementer med Lavkarbon Ekstrem til Mariakvartalet i Bjørvika, Oslo.