Panelstein : Gjør det selv

Det er mange fordeler med panelstein: raskere og enklere utførelse, lite svinn og flotte resultater er bare noen av dem.
StonWall Lofoten, panelstein, systemblokk

Panelstein er frostsikker og egner seg både ute og inne. Forblendingssteinen er støpt inn i panelet som er fiberarmert. Med slett bakside er det enkelt å lime steinen på veggen.

U N D E R L A G

Veggen må være solid, og helst av murkonstruskjon (betong, leca, tegl). Hvis det er en trevegg inne du skal dekke må du ha to lag med gips på stenderverk med 30 cm i mellom og 10 cm mellom skruer på gips. Hvis det er treveggen ute brukes frost sikre betongplater istedenfor gips.

B E H A N D L I N G  A V  U N D E R L A G

For behandling av gips, leca, teglstein eller en porøs gammel murvegg skal det brukes primer. På en ren betongvegg skal steinrens anvendes. Ved malt murvegg med vannbasert maling skal løs maling fjernes. Deretter bruk grovt sandpapir for å gjøre veggen rugg.

U T S T Y R

Du trenger vater, lim, vinkelsliper / vannsag med diamantblad, limsparkel 8-12 mm, krittsnor og en gummihammer.

M O N T E R I N G

Panelsteinen vår egner seg godt på brannmur, garasjer, grunnmurer, murer og andre støpte overflater der du ønsker et flott utseende. Forblendingssteinen monteres ved bruk av lim. Du kan tilpasse og kutte forblendingssteinen med vinkelkutter eller vannsag. Farger og nyanser kan variere fra bilde da dette er et naturprodukt.

Inne:
Sørg for at den første rekken med steinpaneler ligger i vater, bruk gjerne en krittsnor. Begynn med utvendig hjørne. Legg hele første skift, vær nøye med at de ligger i vater for å unngå problemer senere. Ved tilpasning i innvendig hjørne, bruk 27/10 skjøtene og tilpass disse. Dette er enklere enn å kutte hele paneler. Stryk lim på veggen med limsparkel (8 mm limsparkel på jevne flater, 10-12 mm på ujevne flater). Bruk gjerne krittsnor for å markere limfelt. Limet trekkes på veggen med brett, deretter jobb massen utover flaten. Baksiden på steinen slemmes med limet som gysemasse. Press så steinen godt inn. Det skal ikke fuges. Overskudd må fjernes fortløpende. Legg så neste stein.

Ute:
Tilføy lim både på vegg og paneler. Dette er viktig for maksimalt vedheft og for å unngå frostspregning. Ellers samme fremgangsmåte som inne. Panelene bør ikke monteres i kuldegrader.

Tips! Hvis ujevn flate: Begynn på lange flater. Skru opp en lekt som er vatret opp, begynn så monteringen der. La det tørke og fjern lekt. Ta tilpasninger mot ujevn flate senere. I et miljø hvor tilsmussing kan oppstå anvend impregnering.

Artikkel : Anne Tharaldsen Haugen

Ta kontakt

Øystein Haugen

Daglig leder for Systemblokk Notodden